Ingen båt til Utøya?

Ikke nok med at politiet kom i bil til Utøya fra Oslo. Da de nådde landsiden ved Utøya kviet de seg veldig for å sette over. De gjorde det så kronglete som mulig for seg.

Første politi-patrulje, fra Nordre Buskerud, ankom landsiden midt i mot Utøya allerede kl 17:52. Der ligger fergeleiet og Utvika campingplass og småbåthavn. Men de dro ikke ut til Utøya. Hvorfor ikke? Politiet klager over at de ikke hadde båt.

Men gjester, båtfolk og hytteeiere sier at politiet hadde et titall båter tilgjengelig på Utvika camping. Det krydde av båter der. Det var også folk ved kai med tilgang til båt.

Vi så politi-bilen komme. Vi kan ikke skjønne hva de gjorde. De kunne kommet seg over med en gang.

Politiets forklaringer holder ikke. Det er mye vi ikke får til å stemme.

Hvor er politiet? ble det ropt på det analoge sambandet fra AMK-sentralen.

Politiet sier i ettertid at det ville vært for farlig for de lett bevæpnede politimennene å sette over til Utøya alene. De skal ha blitt sendt dit for å observere trafikk til og fra Utøya.

Men i følge "skyting pågår" -prosedyren skal de rykke inn omgående og være villige til å risikere livet.

Politiets beredskapstropp hadde tre biler som ankom Utvika Campingplass klokken 18:05. Hva skjer nå? Det er litt uklart. I følge NRK stopper de lokalt politi, ruller ned vinduet og spør om det er båter der. Svaret skal ha vært "nei". I stedet får de beskjed om å møte opp på Storøya.

Beredskapstroppen skal under turen fra Oslo ha gitt Nordre Buskerud politi beskjed om at de trenger minst to båter. De avtaler å møtes ved Elsetangen rett innenfor Storøya. Det er en biltur på 3,8 km forbi Utvika.

I ettertid forklarer politiet at de anså Utvika som for farlig for beredskapstroppen: De fryktet at det var sprengstoff i Breiviks bil og at de skulle bli beskutt fra øya! Men de varter også opp med en helt annen forklaring: De kunne ikke gå i båtene i Utvika av hensyn til campinggjestenes sikkerhet!

Mens politiet skydde Utvika gjorde campinggjestene og båtfolket en heltemodig innsats med fare for egne liv for å redde flyktede og skadede ungdommer opp av sjøen. De gikk i skytteltrafikk mellom sjø og land.

Erik Øvergaard (42) og Otto Løvik (56) var av de mange ferierende som kastet seg i båten for å redde de livredde ungdommene som hadde lagt på svøm fra massemorderen. De tror politiets vei til Utøya kan ha tatt fem ganger så lang tid som den kunne ha gjort.

Otto ringte politiet mens vi drev på og ba dem komme til oss, vi forklarte hvor vi var og hva vi drev med. Flere ganger mens vi var innom land så lurte vi på om de ikke kom snart. Hadde de kommet til Utvika så hadde de selvsagt fått låne en båt med en gang, sier Øvergaard til VG.

Til Elsetangen hadde lokalt politi medbragt en gummibåt. Nok en bortforklaring er at de ikke kunne sjøsette den i Utvika fordi det ikke var egnet plass til det der!

Da beredskapstroppen nådde Storøya og så den lille røde gummibåten som skulle frakte dem skal det ha oppstått en "stresset" stemning. De hadde gitt klar beskjed om at de trengte minst to båter. De fyllte båten med så mange mann som mulig og la ut. Men den var tungt lastet og lå dypt i vannet; snart begynte den å ta inn vann. Attpåtil fikk den motorstopp.

Til slutt måtte det to hurtiggående private båter til for å hjelpe politiet over. Strekningen fra Elsetangen til Utøya til sjøs er 3,64 km. Fra Utvika er den bare 675 meter.

I mens fortsatte frivillige redningsarbeidet omkring Utøya. De overlevende, som ofte var hardt sårede, ble bragt i land i Utvika. Der måtte de selv gjøre hva de kunne for ofrene. Vi spurte oss selv flere ganger hvor det ble av politiet og hvorfor ikke ambulansene kjørte ned til oss, sier Tone Merete Nilsen Kjøle (campinggjest).

Politi og ambulanser sto noen hundre meter unna. De ville ikke komme ned fordi området ikke var "klarert"! Det var visst for farlig for redningsmannskapene. Folk på stedet ringte flere ganger 113 men til ingen nytte.

Loggen til AMK viser at campinggjestene måtte gjøre jobben selv helt til 18:50. De første ambulansene hadde ventet siden 17:33!

Politiets innsats var på mange måter preget av sabotasje. Hvorfor de ikke kom i helikopter er et annet spørsmål det er umulig å få fornuftig svar på.